Jan De Nul brengt als eerste baggeraar ter wereld een sleephopperzuiger in de vaart waarvan de dieselmotoren voldoen aan de EU Stage V emissie-eisen. Deze in Afonso de Albuquerque gedoopte zuiger is in China gebouwd op de Keppel Singmarine-werf te Nantong.

De 89,30 meter lange en 22 meter brede Afonso de Albuquerque is de eerste van een serie van drie dieselelektrisch aangedreven sleephopperzuigers die Keppel Singmarine bouwt. De andere twee zullen volgens de werf ook nog dit jaar worden opgeleverd. Alle drie hebben een hoppercapaciteit van 3500 kuub en een baggerdiepte van 27,60 meter, terwijl de geladen diepgang 5,50 meter en het totaal geïnstalleerd vermogen 5510 kW bedraagt. Gelost kan worden via bodemdeuren, via een walpersleiding of door middel van rainbowen.

De Afonso de Albequerque is uitgerust met een ingenieus filtersysteem om toxische stoffen uit de uitlaatgassen te verwijderen. Jan De Nul stelt dat dit in eigen huis ontwikkelde systeem innovatief is en een baanbrekende oplossing biedt om de impact op het milieu tot een minimum te beperken. Het systeem bestaat uit een tweefasig filtersysteem, waarbij elke dieselmotor is voorzien van een katalytisch filter en een dieselpartikelfilter. Hiermee wordt voldaan aan de strengste Europese emissienormen. Behalve de drie 3500 kuubs zuigers heeft de Keppel Groep nog twee 6000 kuubs sleephopperzuigers voor Jan De Nul op stapel staan. (PAS)

Bron: Schuttevaer