HAMBURG

Op  diverse plaatsen in de haven van Hamburg wordt in de komende jaren €75 miljoen geïnvesteerd in walstroom voor zowel zee- als binnenvaartschepen. De Bondsregering draagt €42 miljoen bij, de Hanzestad Hamburg betaalt de rest. Hamburg claimt als eerste Europese haven walstroom beschikbaar te hebben voor grote containerschepen aan de Burchardkai, Europakai en Predlohkai.

Behalve acht walstroomaansluitingen voor de grootste vrachtschepen worden ook de cruiseterminals HafenCity en Steinwerder van een walstroominstallatie voorzien. In Altona is al enkele jaren de eerste Europese walstroominstallatie voor cruiseschepen in gebruik.

Volgens Hamburg wordt niet alleen een grote bijdrage geleverd aan het reduceren van de CO2 uitstoot, ook de geluids- en fijnstofuitstoot wordt verkleind waardoor het woongenot van de omwonenden verbetert.

De 6,6 kV aansluitpunten voor container- en cruiseschepen moeten in 2022 klaar zijn en in 2023 op het net zijn aangesloten en in gebruik genomen worden. In dezelfde tijd wordt ook een aantal aansluiting voor de binnenvaart en havenschepen als rondvaartboten gerealiseerd. (WdN) (Willem de Niet)

Bron: Schuttevaer